Diagnosticering 

Pudendal neuralgi kan være vanskelig at blive diagnosticeret for, fordi mange sundhedsfaglige slet ikke kender til denne lidelse. En forklaring på den manglende viden kan måske forklares med, at det kun er en (1) ud af 100.000 personer som rammes af PN. I USA henregnes pudendal neuralgi til gruppen af sjældne sygdomme, men tallet en (1) ud af 100.000 vurderes også at være underestimeret. Flere kvinder en mænd rammes (sandsynligvis som resultat af vanskelig fødsel).

Kigger man på et billede af pudendusnerven ser man, at den løber fra rygraden, ud i bækkenområdet og ender nede omkring kønsdelene hos begge køn. Dvs. at nerven bevæger sig i et område, som mere eller mindre hele tiden er i bevægelse (gå, stå, løbe, bøje sig, cykling, ridning, toiletbesøg m.v.) og derfor er under ”pres”. Pudendalneuralgi kan enten være ensidig (højre/venstre side) eller sjældnere dobbeltsidig.

Et første tegn på at der kan være noget galt med din pudendusnerve er, at du får smerter når du sidder og at smerterne forværres hen over dagen des mere du sidder eller bevæger dig. Mænd kan få oplevelsen af at sidde på en golfkugle. Et andet tegn er, at du sandsynligvis ikke vækkes om natten på grund af smerter.

Ellers viser smerterne sig forskelligt hos den enkelte. De manifesterer sig omkring blære, urinrør, i endetarm, penis, pung, mellemkød, baller, lår/ben, skede, kønslæber og klitoris og kan opleves som føleforstyrrelse, prikkende, stikkende, dunkende, summende, brændende/isnende og/eller som en dumb smerte.

Nanteskriterierne

Pudendal Neuralgi diagnosticeres efter de såkaldte ”Nanteskriterier”:

  1. Smerter forskellige steder i bækkenbunden i siddeposition.
  2. Kan sove om natten uden smerter.
  3. MR-scanning af bækkenbund viser ingen tegn på skade/traume/sygdom i øvrigt.
  4. Pudendusblokade fjerner smerten (de fleste kvinder som har født, kender til denne blokade).
  5. Smerte uden objektive følelsesforstyrrelser. 

En neurofysiologisk undersøgelse kan bruges som supplement til den kliniske udredning. Undersøgelsen bruges til at stimulere nerver i nærheden af pudendus med elektroniske impulser, for at kontrollere hvor godt nerverne fungerer (foregår via endetarm/mellemkød).

Henvisninger:

Senest opdateret 29. juni 2022